Weight Pulling Informatie

 

Na aanleiding van de vele vragen over Weight Pulling en Dragpulling / Dragsledding die ons bereiken.

Even een korte uitleg:  Vrijwel veel hondenrassen beleven hier een groot plezier aan. 

 

Weightpulling is een wedstrijd warbij het om tijd en het gewicht treken gaad . Bij Weightpulling trekt de hond, in een voor hem/haar op maat gemaakt en speciaal gestoffeerd trektuig en een wagen.

Deze wagen kan over een rails rijden, maar ook over tapijt of in een weiland.

Er is een klassenindeling, welke geschiedt aan de hand van het actuele gewicht van de hond. (voor de wedstrijd wordt ieder hond in het bijzijn van de scheidsrechter gewogen)

De wagen wordt belast met gewichten. Het aantal gewichten wordt na iedere geslaagde poging verhoogd.

Zoals voor iedere sport, moet men ook voor Weightpulling trainen.

In eerste instantie laten we de hond aan het trektuig en aan het trekken van lichte weerstanden, zoals bijvoorbeeld een ketting of een autoband, wennen.

Als de hond hieraan is gewend en geen schuwheid toont, mag hij het met een wagen proberen.Hierbij moet in het begin opgelet worden, dat de hond dicht bij de begeleider blijft en aangelijnd blijft.

Nu volgen meerdere trekpogingen, die uiteindelijk bij iedere poging met succes en een goedkeuring afgerond dienen te worden.Ongecontroleerd sjorren aan de lijn, alsmede springen en steigeren moet gelijk vanaf het begin, met behulp van de lijn, worden tegengegaan. De hond moet na ieder geslaagde poging uitbundig worden geprezen.Het is belangrijk dat de hond langzaam en gelijkmatig trekt. Alleen zo kunnen goede prestatie worden behaald en bovenal kunnen verrekkingen en letsel zo ook worden voorkomen.

Natuurlijk moet bij een wedstrijd met hoge gewichten een degelijke warming-up gedaan worden.Om de hond in een goede conditie te krijgen of houden kan men gebruik maken van het zogenaamde "Drag-Pulling".Hierbij wordt de hond aangelijnd in een trektuig geleid. Er kan getrokken worden met een ketting (10 tot 20 kilo, al naar gelang het gewicht van de hond of de vorderingen tijdens de training.Het is de bedoeling dat de hond, wederom al naar gelang de vorderingen tijdens de training, 15 tot 30 minuten in normaal tempo over een veld of bospad loopt.De Drag-Pulling bevordert de conditie van de hond en traint zijn spieren, pezen en gewrichten.Deze conditietraining moet 2 tot 3 keer per week gedaan worden.

De beste Weightpull wordt bereikt met een gedoseerde gewenning en verhoging van gewicht.Tevens is het heel belangrijk om een sterke binding met de geleider te hebben, want tijdens de wedstrijd trekt de hond voor zijn eigen plezier, maar natuurlijk ook om zijn geleider te plezieren.

Is men in de positie om eerlijk en oprecht met hun hond plezier te maken en als men dit plezier ook op de hond over kan brengen, dan zal men snel beloond worden met arbeidsijver en succes.

 

 

Drag sledding , dragpulling is een spieropbouw en conditieopbouw

Een jonge hond vanaf 6mnd kun je hier al aan laten wennen door ipv een gewone wandeling , een wandeling te maken met een pull tuig met een licht gewicht er aan gekoppeld b.v.1kg.  Als u gaat oefenen of trainen met uw pup of jonge hond, kan dat best diverse keren per dag, maar dan niet langer dan vijf tien minuten achter elkaar.

Laat je hond zoveel mogelijk in rechte lijnen lopen en altijd aangelijnd.

Na een aantal wandelingen kun je het gewicht gaan verhogen,naar b.v 2kg.

Wij adviseren om bij een jonge hond tot aan 12 mnd.niet zwaarder dan 4kg te gaan.Ook de afstand van de wandeling dient niet direct te groot te zijn,begin met kleine afstanden 500m ...2 a 3 km en bouw dit langzaam uit.

Belangrijk is dat je goed naar je hond kijkt tijdens het pullen,gaat het moeizaam verminder dan het gewicht .Ook belangrijk is het kijken hoe je hond zich hersteld de dagen er na.

Honden die de leeftijd van 12 mnd gepasseerd zijn kun je zwaarder gaan belasten, maar ook dit met beleid beetje bij beetje gewicht toe voegen. Voorbeelden uit de praktijk zijn onze eigen honden en honden van bevriende Bulldoggers.

Volwassen honden van bulldog vrienden pullen een afstand van 8km met de helft van hun lichaams gewicht. Maar hier zijn wel maanden van regelmatig pullen aan vooraf gegaan.

tot slot: Niet iedere hond is hetzelfde de een is van nature sterker en heeft een betere stuwkracht dan de ander. Dus staar je niet blind op gewichten die anderen pullen maar kijk altijd naar je eigen hond en hoe hethem/haar afgaat.

Want ook voor het Weight pulling en dragpullen geld het plezier van je hond staat voorop.

naar het pullen : Slaapt de hond? Niet storen!!